Fivetune
Image default
Business

Kunststof spuitgieten

Spuitgieten is een vormgeeftechniek voor thermoplasten (kunststoffen). Met spuitgieten wordt kunststof dat aangevoerd wordt als korrels of poeder, gesmolten tot een massa en wordt deze onder hoge druk in een matrijs gespoten waarvan de holte de vorm is van het gewenste product. Door afkoeling stolt de kunststof en krijgt men het gewenste product. Spuitgieten is een van de meest gebruikte vormgevingstechnieken voor kunststof onderdelen.

Toepassingen Met spuitgieten is het maken van complexe producten mogelijk. Door de kosten van het maken van een matrijs is spuitgieten echter alleen geschikt voor grote productieaantallen.

Het meeste kunststof wordt gebruikt in verpakkingen voor voedingsproducten zoals bakjes voor frisdrank, ijs, boter etc. Vooral de kostprijs en het uiterlijk zijn hier belangrijk. De kostprijs kan laag blijven door zo dun mogelijke producten te maken. Hoe dunner het product hoe sneller het afkoelt, de cyclustijd kan daardoor bij verpakkingen tot enkele seconden beperkt blijven. Er worden tevens meervoudige matrijzen gebruikt, dat wil zeggen dat er in de matrijs veel dezelfde vormen zitten, zodat bij elke cyclus een groot aantal van dezelfde product gemaakt wordt. Zo kunnen met een enkele machine bijvoorbeeld twintig bedrukte ijsbakjes per seconde gemaakt worden.

Andere producten die veelal worden gemaakt door spuitgieten zijn b.v. kunststof profielen, speelgoed, emmers, verbanddozen, maar ook vensterbanken of dakgoten.

 

https://www.acodeq.nl/kunststof-spuitgieten/