Fivetune
Image default
Business

Genieten van een sfeervol huis met rieten dak

Wandelend door de natuur zult u er niet aan ontkomen; een woning, voorzien van een rieten dak. De woning wordt opgenomen door de omgeving door de natuurlijke elementen. Het dak draagt bij uit een huiselijke, sfeervolle uitstraling, een soort warm welkom.

Tegenwoordig neemt de interesse naar rieten daken opmerkelijk toe. Men ziet de voordelen in en streeft naar een sfeervol pand. De veiligheid is de afgelopen jaren sterk verbeterd, waardoor het rieten dak geen gevaar zal brengen. Deze positieve eigenschappen leiden de mens naar de doelstelling een rieten dak aan te schaffen.

Plaatsing

Rieten daken zullen, na aanschaf, geplaatst worden door een ervaren dak- of rietdekker. Rietdekkers weet exact welke handelingen plaats moeten vinden om het dak stevig en veilig te plaatsen.

Soort dak

Bij de aanschaf van een rieten dak zult u voor een keuze komen te staan; een open of gesloten constructie. Beide constructies hebben diverse eigenschappen, waardoor het essentieel is op de hoogte te zijn van beide soorten. Bij het traditionele, open dak zullen de rietstengels in lagen op de rietlatten gebonden worden. De onderconstructie zal hierdoor zichtbaar blijven binnenshuis.

Echter kiest de meerderheid tegenwoordig voor een gesloten constructie. Hierbij zal het riet, aan de hand van metalen schroeven en metaaldraad, aan de isolatieplaten bevestigd worden. Zo zal het dak, ook binnenshuis, gesloten en direct geïsoleerd zijn.

Voordelen gesloten constructie

  • Goede isolatiewaardes mogelijk

Het riet zal verbonden worden met de isolatieplaten, waardoor het riet niet alleen over een gesloten constructie beschikt, maar ook isolatie.

  • Hogere brandveiligheid (ook gunstig i.v.m. verzekeringspremies)

Het riet wordt rechtstreeks op een gesloten ondergrond aangebracht om een luchtspouw te voorkomen. Zo is het niet langer mogelijk dat zuurstof van binnenuit zal worden aangezogen.  Echter zijn alle rieten daken voorzien van brandvertragende coating.

  • Grote overspanningen mogelijk

Voordelen open constructie

  • Traditionele wijze van rietdekken

Het is mogelijk dat een eigenaar waarde hecht aan traditionele manieren, waardoor een open constructie ideaal is om dit doel te behalen.

  • Dak is goed geventileerd (riet kan goed uitdrogen)

Door de open constructie krijgt het riet meer lucht ten opzichte van de gesloten constructie.

  • Lichte constructie
http://rietwerk.nl