Fivetune
Image default
Business

De grafstenen in Alkmaar

Ik was mijn wekelijkse wandeling door Alkmaar aan het maken, toen ik voorbij het kerkhof liep en alle grafstenen zag. Hoewel elke grafsteen er wel iets anders uitzag, werd ik toch bevangen door een vaag gevoel van paniek. Als ik zou overlijden in Alkmaar, hoe zou mijn grafsteen eruit zien? Zou het even anoniem zijn als alle andere grafstenen die je in een eerste oogopslag ziet? Natuurlijk, je loopt het kerkhof van Alkmaar even in, en je kan alle individuele namen zien van de mensen die er liggen, wanneer ze geleefd hebben. Maar toch is er dan al veel verloren gegaan. Op de grafstenen kan je meestal nergens zien wat voor een mensen het zijn geweest. Als je eenmaal heengegaan bent, blijft er alleen nog maar een steen die in Alkmaar ligt naast allerlei andere stenen, waar je naam op staat, van wanneer tot wanneer je geleefd hebt, en eventueel dat je geliefd werd door de mensen om je heen.

Betere grafstenen in Alkmaar nodig

Je naam, de tijd dat je geleefd hebt, en dat je geliefd was, dat staat er op de grafstenen in Alkmaar. Maar een persoon is veel meer dan dat geweest! Alle dromen, ideeën, liefdes, ergernissen en herinneringen die een mens opmaken zijn ineens weg, verloren in de tijd zodra het laatste persoon die diegene heeft gekend ook tot stof vergaat. Vandaar het gevoel van paniek dat me beving, terwijl ik langs de grafstenen in Alkmaar ging. Dat moet anders kunnen, dacht ik. Zodra mijn wandeling langs de grafstenen in Alkmaar voorbij is, ben ik gaan zoeken op het Internet, en al gauw kwam ik langs een website die precies had wat ik zocht. Artea Grafmonumenten, waar je bijzondere grafmonumenten en grafstenen op maat kunt ontwerpen.

Keuze snel gemaakt

Mijn keuze was al snel gemaakt, ik zou in mijn testament laten zetten dat ik zo’n grafmonument wou als ik eenmaal overleden was. Het klinkt misschien erg cru, nu al nadenken over de tijd dat ik er niet meer zal zijn, maar het is toch belangrijk voor me. Dat een herinnering van wie ik was vereeuwigd zal zijn in steen.